måndag 31 december 2012

Kompetens krävs för att bli en vinnande spelare


Enkel logik säger följande: med fem motspelare vid bordet har du i genomsnitt bäst kort bara var sjätte gång. Att vinna pengar i poker är inte detsamma som att gå in för att vinna så många potter som möjligt. Markerna som du sparar på att inte gå med när oddsen är dåliga, spelar en lika stor roll för ditt "bokslut" som markerna du får in när du vinner potter. Ditt mål är inte bara att maximera dina vinster, utan också att minimera dina förluster. Att lägga sig i en pott när situationen så dikterar visar inte på avsaknad av tuffhet eller macho, bara på närvaro av omdöme och spelskicklighet.

Pengar som du inte förlorar är lika mycket värda som pengar du vinner. Har du lust att göra ett experiment? Förutsättningen är att du redan är en god spelare och brukar gå med plus. Nästa gång någon av förlorarna i slutet av kvällen sneglar avundsjukt på dina högar av marker, så föreslå följande: I nästa pokersession ger du honom 10 % av alla potter du vinner, om han ger dig 10 % av alla potter han vinner. Om den andre är den klåfingriga typen som inte kan hålla sig borta från någon pott, är oddsen på din sida!

Han vinner sannolikt flera potter än vad du gör och på ett sammanlagt högre belopp, därför att han är oskicklig nog att gå med så ofta men å andra sidan ett antal gånger räddas av turen.

Hans netto blir ändå negativt, därför att spel i många potter är en förlorande strategi. Du däremot kommer troligen att totalt ha en mindre inkomstsida än vad han har, men ändå gå med plus därför att du är smart nog att hålla utgifterna nere. Föreslå det här — chansen är stor att din motspelare åker på en överraskande blåsning.

För att uppnå framgång i poker - och i alla spel som tarvar kompetens - krävs detsamma som för framgång i golf, schack och havskappsegling, kunskap om de faktorer som styr och om de medel som står till buds, men också framförallt viljestyrkan att i varje situation agera korrekt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar