söndag 6 januari 2013

Faren med förutsägbarhet när du spelar


Spelbordet är på många sätt ett intellektets slagfält. Det som sker där handlar inte bara om pengarna och korten, utan också om deltagarna. Varje spelare kommer att bedöma de olika situationerna efter egen förmåga. De flesta gör sig skyldiga till ett alltför rutinmässigt spel vid pokerbordet. De tror att de är smarta genom att alltid bara köpa ett kort till en triss, de checkar aldrig med ett ess som uppkort i stötpoker, de höjer aldrig i hold'em om de inte har det högsta paret, och så vidare.

De bästa spelarna är de som kan göra det oväntade. Varje hand, varje kort, varje insats ska vara ett helt nytt beslut, baserat på dina insikter om situationen i det ögonblicket. Pokerns Fundamentalsats säger att ju mera korrekt information du har till hands, desto större chans har du att fatta ett korrekt beslut i en given situation. Om en eller flera av dina motspelare lärt sig att "läsa" dig är du i ett mycket farligt underläge. När din spelstil avslöjar vad du har på handen, kommer dina motspelare sällan att göra ett misstag i en pott mot dig.



Du måste variera ditt spel i poker, dels för att situationen vid bordet ständigt ändras, 82 dels också för att dina motspelare inte ska veta exakt var de har dig.

Betänk att du vill att de ska göra misstag. Att kunna skapa lägen för andras misstag är på sätt och vis vad poker handlar om. Sund pokertaktik dikterar till exempel att du i mörkpoker bör öppna på par i ess i tidig position, och i hold'em med en dold triss och en ofarlig flopp ägna dig åt slowplaying. Men om du alltid spelar samma händer på samma sätt, kommer dettaatt i längden kosta dig mera än vad du kan tjäna på att spela dessa händer taktiskt korrekt. Här måste det strategiskt långsiktiga i ditt agerande få företräde framför det taktiskt kortsiktiga.

Analytisk skicklighet är det verktyg du använder för att räkna ut vad motspelarna sannolikt har på handen i en given situation. Genom att observera hur och när och med vilka händer motspelarna agerar får du ovärderlig information om deras spelstilar, och drar därefter slutsatser baserade på dina observationer.

Slutsatserna ska sedan ligga till grund för ditt eget agerande. Gör bara inte misstaget att tro att andra tänker i samma banor som du i en given situation. Var ständigt beredd på att revidera dina slutsatser i ljuset av ny information.

Kännedom om pokerspelets matematik är en viktig förmåga, även om den ibland överskattas. Varje form av poker styrs av sina egna matematiska regler som du måste vara förtrogen med.

Dessa hänför sig bland annat till chanserna att få eller dra till de olika kombinationerna, oddsen du får i potten och sannolikheten för att din hand ska vara den bästa i en viss situation. Sammantagna bestämmer dessa om du får eller inte får rätt utdelning på dina beslut: öppna, syna, höja, checka i avsikt att kontrahöja, och så vidare. Enkel sannolikhetsteori och grundskolans räkneregler är allt som krävs för detta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar