måndag 31 december 2012

Vanligt misstag i poker: att spela för många potter


Detta är det överlägset vanligaste misstaget bland amatörspelare. Det är omöjligt att i längden förbli en vinnare om du går med i för många potter, oavsett hur skickligt du spelar när du väl gått med. De matematiska oddsen emot dig blir helt enkelt för stora.

Vinnande poker förutsätter att du ställer krav på dina kort i given för att gå med. Detta gäller i alla former av poker. Det är till och med så viktigt att jag ska säga det en gång till: vinnande poker Putsätter att du ställer krav på dina kort i given för att gå med.




Goda starthänder är till för att ge dig ett övertag. Det ges ingen medalj för att komma tvåa i en pokerpott. Det är visserligen korrekt att ju bättre du är, desto fler potter kan du gå med i och klara av att spela ut de andra. Men marginalerna är små, och drabbas du av övermod kommer pokergudarna att straffa dig. Tro mig. Även när du lärt dig att vänta på goda kort och spela ett rimligt antal starthänder, så är det ändå inte liktydigt med att du spelar bra.

En subtilare men potentiellt lika förödande variant av samma misstag är när du börjar med att gå med i rätt antal potter men sedan alltför ofta synar andras höjningar. Det finns många situationer i poker när det är korrekt att efter en öppning bara spela vidare med vissa händer. Ett klassiskt exempel är när du i mörkpoker helt korrekt öppnar i tidig position med två låga par, men får två eller tre höjningar emot dig. I det läget måste du inse att din hand inte längre duger.

Ett annat är när du får de två svarta essen i given i hold'em, men floppen sedan kommer upp med tre låga eller medelhöga hjärterkort. Om det då finns två spelare som talar före dig och genast betar loss respektive höjer, har du sannolikt minst en flush emot dig och bör därför lägga dig. Inte alla spelare är emellertid
disciplinerade nog att kasta 80 sina ess i denna situation, trots att en felbedömning här kan bli mycket dyrbar.

Det kvittar hur bra hand du än har: tyder allt på att du är uppe mot en ännu bättre, dikterar korrekt pokerstrategi att du lägger dig. Visst kommer du att då och då missbedöma situationen, men du hittar tröst i det som exvärldsmästaren "Amarillo Slim" Preston har sagt: "Du är inte en bra pokerspelare förrän du kan lägga dig med den bästa handen."

Är det då möjligt att istället gå med i för få potter? Allmänt sett kommer ett alltför "tight" spel (kallat snålspel i svensk pokerjargong) att minska dina vinster men sällan att göra dig till en förlorare, med några undantag: om anten är hög i förhållande till öppningsinsatsen, respektive mörkarna/tvångsbeten har hunnit växa sig stora i relation till ditt spelkapital.

I ett sådant parti måste du gå med på flera händer än vanligt. Spelar du alltför snålt här tillvaratar du inte möjligheterna att stjäla potten, och du försvarar inte din mörk tillräckligt ofta. Det är en stor skillnad på att spela bra och att bara spela snålt.

Jag upprepar det ännu en gång: i poker är du inte ute efter att vinna potter, utan du är ute efter att investera dina pengar på smartast möjliga sätt. Om du insisterar på att ha kvalitetskort på handen innan du ger dig in i en pott, kommer du alltid att ligga steget före de dumbommar som går med på vad som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar